Gino Clicque (Wevelgem) terug outstanding in 2017 met 1e asduif grote fond jaarduiven KBDB als beloning
Reculer pour mieux sauter
Een mooie Franse uitdrukking die goed typeert wat Gino en Jasper de laatste jaren hebben gerealiseerd. In 2016 een spetterende verkoop van alle duiven ouder dan 1 jaar, enkel de jonge duiven 2016 werden behouden. Dit was een bewuste keuze in hun strategisch plan dat ze reeds een aantal jaren met succes ten uitvoer brengen.
Enkele jaren terug ging Gino de professionele weg op. Na jarenlang met zijn familie hard te hebben gewerkt en een mooie zaak te hebben uitgebouwd koos hij resoluut voor wat zijn passie en hobby was en is nl. de duivensport. Hij was reeds van kindsbeen af een gedreven duivenspeler en droomde ervan om hiervan zijn beroep te maken. Maar het leven bestaat uit plannen maken, blijven dromen en trachten te realiseren.
Gino, die ondertussen 56 jaar jong is, vond enkele jaren terug de tijd rijp om dit alles te realiseren. De basis was aanwezig nl. een zeer gedegen stielkennis gestaagd door diverse overwinningen en nationale titels, een zeer stevige stam aan duiven waar jaren was aan gesmeed en een installatie die toelaat om dit alles ordentelijk en goed gestructureerd uit te voeren. Maar vooral de passie en gedrevenheid om te winnen en hiervoor de nodige dagelijkse inspanningen te leveren.
Reculer pour mieux sauter….enkele passen terugzetten om dan terug, met een hernieuwde aanloop, nog hoger, verder te springen, het nog beter te doen.
Een kweekhok met 3 basislijnen
De volledige verzorging ligt in handen van Gino, zijn echtgenote en zoon Jasper. Zij nemen alles wat dient gedaan te worden voor hun rekening. Dit betekent hard werken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. In de zomerperiode (in het speelseizoen is dit tot 16 uur per dag), in de herfst en winter is de verzorging wat minder intens, maar dan zijn er veel binnen-en buitenlandse bezoeken, trips waar ook vrij intensief wordt aan deelgenomen.
Na de verkoop van 2016 beschikt men momenteel over ongeveer 125 (nieuwe) kweekkoppels. Deze jonge koppels stammen allen uit de vorige stam kweek-en vliegduiven die werden verkocht. Er werd met 100 % dezelfde basis een herstart genomen.
De kweekbasis is historisch gevormd naar een drietal lijnen nl. :
- De Robert-lijn (is de oudste lijn en gebaseerd op de duiven van Robert Dobbelaere). Deze duiven werden in 1996 bijgehaald en waren zeer succesvol in de nakweek. Het zijn ook deze duiven die de fond en zware fond aankunnen en voor de nodige kracht zorgen in de kweek.
- De Figo-lijn is geintroduceerd sedert het jaar 2000. De kunde van deze duiven van de familie Reynaert met als uitschieters de Figo en de Goen is wereldwijd bekend en is op een immens aantal hokken succesvol. Het zijn snelle duiven met een super GPS. Deze duiven zijn binnen de stam van Gino ingekweekt in alle andere lijnen, maar zijn ook nog relatief zuiver gehouden.
- De Gaby-lijn : in 2012 werden een 6 duiven gehaald bij grootmeester Gaby Vandenabeele. Uit deze duiven werden 2 duiven gekweekt die 1e nationaals opleverden. Nadien werden nog enkele duiven gehaald bij Gaby, in totaal een 20-tal, waarvan er uit 12 zeer sterke resultaten werden gehaald in de nakweek.
Een 4e lijn, een soort reservelijn, zijn de duiven in nakweek van Red Filip (Lucien Staelens). Deze duiven zijn zeer goed in het zwaardere werk vanaf 600 km en meer en worden ook gedeeltelijk ingekruist met de andere lijnen maar ook gedeeltelijk zuiver gehouden.
Een grote en krachtige ploeg zit klaar voor 2018
De concurrentie zal het geweten hebben, de geweren worden geladen voor het komende seizoen en zijn heel wat kogels in de lader.
Er zijn in totaal 250 oude (2-jaarse) en jaarduiven ter beschikking voor de afstanden van 400 km tot 800 km. Hiervan worden ongeveer 70 duivers gespeeld op klassiek weduwschap en 180 duiven op dubbel weduwschap. Er is voor seizoen 2018 ook een beperkt ploegje ter beschikking voor de zware fond.
Van deze 180 duiven zijn er een 150 duivinnen en een 75 duivers. Zij worden in een vorm van dubbelweduwschap-chaossysteem gespeeld. Het is uit deze kolonie en met deze aanpak dat in de voorbije jaren de grootste en mooiste successen werden behaald.
De duiven op totaal weduwschap worden gekoppeld rond 28 maart, ze mogen een 2 tot 3 weken broeden, maar mogen niet met jongen komen.
Tijdens de winter worden ze niet gekoppeld en vertoeven de ganse tijd in volières, maar vliegen wel een 2 à 3 maal uit per week. Zoals reeds vermeld worden er zoveel mogelijk duiven in de winterperiode in volières gehouden (is werkbesparend en de duiven komen er ook kerngezond uit).
De oude duiven worden met screens licht verduisterd om ervoor te zorgen dat ze op de laatste nationale vluchten nog goed in de pluim zitten. Daar er vooral voor asduiven wordt gespeeld kunnen alle vluchten belangrijk zijn.
De ploeg jonge duiven bestaat uit een 250 duiven, waarvan de 80 oudste jongen worden gespeeld op de hokken van Ronny Menten in Rummen. Dit is nu reeds sedert enkele jaren een succesverhaal waarbij de stielkennis van Ronny een zeer sterke match is met de superduiven van Gino. Beiden behalen zeer mooie resultaten en deze samenwerking is tot beider tevredenheid.
Ventilation from outside
Ventilation inside the loft
De jongen op de hokken in Wevelgem bestaan uit de 1e en 2e ronde en worden begin mei samengebracht. Ze vliegen dan beiden voldoende goed om in groep te worden getraind. De jonge duiven worden verduisterd (pikdonker) vanaf de 2e helft februari tot 21 juni (in deze periode hebben ze 10 uur licht per dag). Ze worden van 17.45 u verduisterd tot 8 u ’s morgens, waarna ze in de volière gaan om nadien te trainen. De focus met jonge duiven ligt op de nationale vluchten, waardoor er niet zo vlug met opleren en intensief trainen wordt gestart (is ook quasi niet combineerbaar met de grote ploeg oude en jaarse duiven die dan volop aan de slag zijn).
De duiven krijgen allemaal Vanrobaeys-mengelingen gevoederd. Door de grote ploeg duiven die Gino moet voederen wordt er zeer nauw samengewerkt met deze firma om mengelingen op maat te maken. De duiven die tweewekelijks de korf ingaan worden bij thuiskomst zwaar gevoederd. Dit wordt nadien afgebouwd naar lichter voer om de laatste 4 a 5 maaltijden zwaar te worden opgevoederd. Bij het opvoederen wordt sterk rekening gehouden met de weersvoorspellingen en wordt aangepast indien nodig. Bij thuiskomst krijgen de duiven electrolyten en een aantal Röhnfriedproducten (zoals Gerwit W) worden als supplement toegediend. Ook worden een aantal supplementen van veearts Pascal Lanneau geserveerd. Pascal komt wekelijks of tweewekelijks langs om preventief de duiven na te zien. Occasioneel (indien nodig) wordt gekuurd tegen tricho en zeer occasioneel tegen ornithose. Ook hier geldt de leuze ‘beter voorkomen dan genezen’.
Inside the department of the racing loft
An easy way to let the birds from one side to the other
2017 ? Outstanding !
Je moet het toch maar doen, je volledige basis verkopen en herstarten met duiven die maximaal 1 jaar oud zijn en dan terug een seizoen neerzetten om U tegen te zeggen. Dat is alleen de hele grote gegeven en dat hebben de Clicque’s in 2017 meer dan overvloedig bewezen. Een kleine bloemlezing van wat ze vorig seizoen bijeenharkten :
- 1e Nationale Asduif KBDB Fond Jaarse
- 4e Nationale Asduif KBDB Allround
- 5e Nationale Asduif KBDB Fond Jaarse
- 9e Nationale Asduif KBDB Allround
- 10e Nationale Asduif KBDB Fond Jaarse
Enkele topresultaten van het voorbije seizoen 2017
- 6e Nationaal Limoges van 10.554 jaarse duiven
- 6e Nationaal Jarnac van 5.117 jaarse duiven
- 7e Nationaal Jarnac van 5.117 jaarse duiven
- 8e Nationaal Jarnac van 5.117 jaarse duiven
- 11e Nationaal Tulle van 9.578 jaarse duiven
- 12e Nationaal Limoges van 10.554 jaarse duiven
- 12e Nationaal Tulle van 9.578 jaarse duiven
- 14e Nationaal Tulle van 9.578 jaarse duiven
- 17e Nationaal Limoges van 10.554 jaarse duiven
- 18e Nationaal Jarnac van 5.117 jaarse duiven
Resultaten per vlucht meegeven zou ons iets té ver leiden in de opsomming, maar ze zijn gewoonweg indrukwekkend.
Golden Princess (BE16-3107401) is 1e asduif grote fond jaarduiven KBDB 2017
Het is een prachtig blauw duivinnetje, een klein bolletje met een zeer pienter kopje en oogjes als pareltjes. En zij is de beste jaarduif in 2017 bij de jaarduiven in België op de grote fond.
Ze realiseerde dit met enkele topresultaten zoals :
- Jarnac 1e nationaal zone 1.342d
- Jarnac 6e nationaal 5.117d
- Limoges 32e nationaal 10.554d
Bovendien behaalt ze ook de 9e plaats in de All Roundduifcompetitie KBDB 2017
En zoals het nogal eens het geval is, het zit in de genen. Zij is de kleindochter van Golden Prince die zelf 1enat asduif fond werd in 2014 en zij is tevens de kleindochter van Super Prince die 2e nat asduif fond werd in 2010. Van goede bloedlijnen gesproken !
Red Elisabeth (BE16-3107005) is 5e nationale asduif fond jaarduiven KBDB 2017
Deze rode dame volgde vorig jaar kort in het zog van Golden Princess en presteerde eveneens supertop met :
- 7e nationaal Jarnac 5.094d
- 40e nationaal Limoges 10.554d
Zij is een dochter van Red Filip gekoppeld de moeder van Argentina. Terug een koppeling die letterlijk als een rode draad door de kolonie van Gino loopt en de basis van de 4e kweeklijn die Gino uitbouwt.
Limo (BE16-3107416) is 4e Allroundduif 2017 en 10e nat Asduif fond jaarduiven KBDB
Het regende letterlijk topduiven op de vluchten uit Limoges, Jarnac enz…. Een van de meest regelmatige duiven van de wederopstandingsploeg is Limo, met volgend palmares :
- 4e nationale Allrounddduif 2017 KBDB
- 10e nationale Asduif zware fond jaarduiven KBDB
- 1e provinciaal Limoges 1.993d
- 6e nationaal Limoges 10.554d
- 42e nationaal Jarnac 5.117d
Zij is een kleindochter van de Piraat die zelf 3e nationale asduif zware halvefond vloog in het jaar 2007.
Geregeld wordt in de wandelgangen wel eens gefluisterd ‘maar ja Gino, met zo’n bende duiven’. Inderdaad, de keuze van Gino is om op professionele basis met duiven te spelen en dit heeft tot gevolg dat de bezetting iets groter is dan bij de doorsnee speler. Evenwel gaat hij de uitdaging niet uit de weg. Hij speelt het ganse gamma en speelt kop van snelheid tot zware fond. Het is nu reeds jaren na elkaar dat hij nationale topduiven scoort, maar bovenal asduiven bij elkaar speelt. En zoals je weet maak je maar asduiven met duiven die regelmatig de kop vliegen en niet elke keer weer andere toppers. Dit is een bestendiging van het verleden. Er is niets nieuws onder de zon. Gino zijn smaakvolle cocktail bestaat uit de ingrediënten superduiven, een meer dan gemotiveerde speler die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat niets aan het toeval overlaat om top te zijn en een installatie die een goed georganiseerde verzorging toelaat. Deze grondstoffen samen leiden tot vuurwerk ! Alles verkopen en met jaarduiven succesvol herstarten kan je maar als de basis breed en sterk is en je meer dan 100 % overtuigd bent van de sterkte van je stam.
Hier kunnen we nog weinig woorden aan toevoegen, de resultaten hebben altijd gelijk !
Proficiat en alles succes vanwege het Herbotsteam !
Geert Dhaenens
Breeding boxes for important breeders
The well-come house for visitors
Bron: Herbots.be